arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 9: Petempatan di Malaysia

10 questions · Form 1 Geografi Bab 9: Petempatan di Malaysia

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Manakah antara bandar berikut terkenal sebagai Bandar Bersejarah dan Bandar Warisan UNESCO?

  1. Shah Alam dan Petaling Jaya
  2. Melaka dan Georgetown
  3. Kerteh dan Miri
  4. Kuantan dan Johor Bahru
Show answer

Answer: B

Melaka dan Georgetown diiktiraf sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO kerana sejarah dan seni binanya.

2. Aktiviti homestay dan pelancongan desa di kawasan luar bandar dikenali sebagai...

  1. Pusat Pelabuhan Kargo
  2. Eko-pelancongan
  3. Perindustrian Berat
  4. Perlombongan Mineral
Show answer

Answer: B

Eko-pelancongan memanfaatkan keindahan alam semula jadi dan kebudayaan tempatan luar bandar.

3. Manakah antara berikut BUKAN kepentingan petempatan luar bandar kepada petempatan bandar?

  1. Membekalkan tenaga kerja luar bandar
  2. Membekalkan bahan mentah makanan (seperti beras dan ikan)
  3. Membekalkan teknologi pembuatan cip komputer mikro
  4. Menyediakan kawasan rekreasi dan eko-pelancongan
Show answer

Answer: C

Teknologi tinggi pembuatan cip mikro biasanya dihasilkan di zon perindustrian bandar, bukan luar bandar.

4. Kota Bharu dan Kuantan merupakan contoh bandar yang bertindak sebagai...

  1. Bandar Diraja
  2. Ibu Negeri dan pusat pentadbiran negeri
  3. Bandar Perlombongan Bijih Timah
  4. Bandar Perikanan Sahaja
Show answer

Answer: B

Kota Bharu (Kelantan) dan Kuantan (Pahang) merupakan ibu negeri yang berfungsi sebagai pusat pentadbiran dan ekonomi negeri.

5. Apakah jenis industri yang sering dikaitkan dengan petempatan luar bandar?

  1. Industri automotif
  2. Industri kraf tangan dan pemprosesan makanan (Industri Desa)
  3. Industri bioteknologi tinggi
  4. Industri petroleum dan petrokimia
Show answer

Answer: B

Industri desa seperti kraf tangan, tenunan, dan kuih tradisional menjadi aktiviti sampingan ekonomi luar bandar.

6. Bandar Klang di Selangor dan Pasir Gudang di Johor mempunyai fungsi utama sebagai...

  1. Bandar Pelabuhan
  2. Bandar Diraja
  3. Bandar Pelancongan Tanah Tinggi
  4. Bandar Pertanian Padi
Show answer

Answer: A

Pelabuhan Klang dan Pelabuhan Pasir Gudang merupakan pusat pengangkutan maritim dan perdagangan import-eksport utama.

7. Pola petempatan yang menunjukkan rumah-rumah dibina berderet-deret mengikut sepanjang jalan raya atau tebing sungai dikenali sebagai...

  1. Pola Berserak
  2. Pola Berjajar
  3. Pola Setempat
  4. Pola Berkelompok
Show answer

Answer: B

Pola berjajar berbentuk garis lurus mengikut laluan fizikal seperti jalan raya, tebing sungai, atau pesisir pantai.

8. Mengapakah rumah-rumah di kawasan pesisir pantai atau sungai di luar bandar sering dibina mengikut pola BERJAJAR?

  1. Sebab kawasan terhad oleh bukit bukau
  2. Untuk memudahkan akses kepada laluan pengangkutan air dan pantai
  3. Kerana diarahkan oleh kerajaan tempatan
  4. Untuk mengelakkan gangguan haiwan liar
Show answer

Answer: B

Penduduk membina rumah sejajar mengikut tebing sungai atau pantai bagi memudahkan pergerakan dan aktiviti perikanan.

9. Apakah fungsi bandar Bangi (Selangor) dan Sintok (Kedah)?

  1. Pusat Perindustrian Petrokimia
  2. Pusat Pendidikan Tinggi
  3. Pusat Pelabuhan Bebas Cukai
  4. Pusat Pertanian Lada Hitam
Show answer

Answer: B

Bangi (UKM) dan Sintok (UUM) berkembang pesat sebagai bandar pendidikan tinggi.

10. Apakah jenis petempatan yang biasanya mempunyai jumlah penduduk melebihi 10,000 orang serta lengkap dengan pelbagai infrastruktur moden?

  1. Petempatan Luar Bandar
  2. Petempatan Bandar
  3. Petempatan Pedalaman
  4. Petempatan Pinggir Hutan
Show answer

Answer: B

Petempatan bandar ditandai dengan jumlah penduduk yang padat (kebiasaannya melebihi 10,000 orang) dan pelbagai infrastruktur moden.

Sponsored